BURUN AKINTISI

İklim değişiklikleri esnasında havanın bir sıcak bir soğuk olması vücudu fazla etkiler. Öyle anlar olur ki hava soğuktur sıkı giyiniriz, iki üç saat sonra hava yaz günü gibi ısınır haliyle terler akabinde terimiz soğur ondan sonra gelsin burun akıntısı. Tersini de çok yaşamışızdır. Tişörtümüzü giyer dışarı çıkarız derken bir yağmur bir rüzgâr ve hastalığı kaptık demektir. Yazın ortasında burun akıntısı pek olmaz ancak alerjik durumlar da söz konusu olabilmektedir.

Burun Akıntısı Nedir?

Burun akıntısı problemi vücudumuzdaki üst solunum hastalıkları nedeniyle ortaya çıkan burun mukozasının akmasıdır. Yaş grubu fark etmeksizin bütün insanların karşılaşabileceği bir rahatsızlıktır.

Çocuklarda Burun Akıntısı Ne Sıklıkla Olur?

Yetişkinlere oranla çocuklarda burun akıntısı soğuk algınlığının bir belirtisi olarak ortaya çıkar. Çocuklar bir yılın içerisinde soğuk algınlığına yakalanma oranı yetişkinlere oranla iki kat fazladır. Ortalama yedi ile dokuz arasında soğuk algınlığına yakalanmaktadır. Şayet beş ve altılı yaşlarda süreklilik arz eden bir akıntı söz konusu ise, çocuğun burnuna yabancı bir madde sokmuş olabileceği hesaba katılmalıdır.

Sürekli Burun Akıntısının Nedenleri

Sürekli devam eden burun akıntısı basite alınmamalıdır. Burun akıntısı on günden fazla devam etmesi durumunda sinüzite çevirmektedir. Böyle uzun süreli burun akıntılarında bir uzmana gidilmeli, gerekli tedavi süreci derhal başlatılmalıdır. Burun akıntısı insanların sosyal yaşantısını da olumsuz etkiler. İşlerimizi yaparken burnumuzun akması işverimliliğinizi düşürür. En yakın arkadaşlarımızın bile aman bana bulaşmasın diyerek uzaklaşmaları bizi rahatsız eder.

Burun Akıntısı Nasıl Tedavi Edilir?

  1. Soğuk algınlığı nedeniyle burun akıyor ise soğuk algınlığı ilacı kullanabilirsiniz. Doktorunuzun bu konuda ki tavsiyesini mutlaka değerlendirin.
  2. Yatak odanızda bir nemlendirici bulunsun. Nemli hava burnun mukozasını inceltir. Soğuk ortamlar burun akıntısını arttırır.
  3. Başınızı sıcak tutmanız burun akıntısını azaltacaktır. Bu nedenle soğuk havalarda dışarı çıkar iken bere kullanmayı ihmal etmeyin
  4. Burun akıntısı için üretilen burun spreyini kullanmanız akıntıyı azaltacaktır. Ancak burun spreyini üç günden fazla kullanmamanız önerilmektedir.
  5. Sigara ve tozlu ortamlarda bulunmamanız gerekmektedir. Zira sigara ve tozlu ortamlar burun içini kurutacak burnun kuruması ise akıntıyı tetikleyecektir.

Burun Akıntısı için Bitkisel Tedaviler Nelerdir?

  • Hardal yağı: iki üç damla hardal yağı ısıtılır. Her iki burun deliğine uygulanır. Bu akıntının hafiflemesini sağlayacaktır.
  • Zerde Çal: burun akıntısı nedeni il tahriş olan dokuyu tamir etmede çok etkili bir tedavidir. Yaraların iyileşmesini de sağlar. Keten tohumu ile beraber tüketimi balgam oluşumunu engelleyecektir.
  • Sarımsak: Doğal bir antibiyotik olan sarımsak, soğuk algınlığı tedavisinde etkilidir. Gün içerisinde bir diş sarımsak çiğnenerek tüketilmesi burun akıntısını azaltacaktır.
  • Kırmızı Biber: Tüketimi sırasında burun akıntısı artacak, vücutta biriken mukoza hızla vücuttan atılmış olacaktır. Sonra ise burun akıntısı azalacaktır.

Yorumlar

Yorum Yaz

Değerlendirme yapınız 1-5 arası!

Bizden haberdar olmak ister misiniz?


Copyright, Her hakkı saklıdır. kahramankazansektor.com | 2020

Iyzico